Hoortoestellen
Onlangs introduceerde Widex op haar hoofdkantoor in Denemarken het nieuwe Widex Smart RIC hoortoestel voor Nederlandse audiciens en pers. Het nieuwe geoptimaliseerde L-vormige design van het toestel zorgt ervoor dat de microfoons waarmee het toestel zich richt op de gesprekspartner horizontaler liggen dan bij andere hoortoestellen. Hierdoor kan de ‘beam’ functie beter zijn werk doen en dat zorgt voor een beter verstaan van spraak. Volgens de fabrikant is de te behalen verbetering gemiddeld zo’n 13%. Ook is de hinder van contactgeluiden en windruis met het nieuwe Widex SmartRIC toestel sterk verminderd.
Welkom in een nieuw luistertijdperk, waarin de kwaliteit van uw luisterervaring zich ontwikkelt in real time en real life.
Door het nieuwe L-vormige design krijgt het kleine nieuwe Widex SmartRIC hoortoestel niet alleen een fraai uiterlijk, maar het zorgt er tegelijkertijd voor dat de drager er ook beter mee verstaat. De nieuwe vormgeving is dus ook functioneel. De hoek die de microfoons ten opzichte van de horizon maken, is namelijk bij het nieuwe toestel nog maar 12 graden.
De gunstigere ligging van de microfoons zorgt ervoor dat de drager een betere zogeheten signaal-ruisverhouding kan bereiken. Het signaal (de spraak) is er gunstiger mee ten opzichte van de ruis (lawaai/rumoer). De gemiddelde verbetering in rumoer is volgens onderzoek van Widex gemiddeld zo’n 1,25 dB. Dat lijkt niet veel, maar als dat wordt omgezet naar een score die kijkt naar het aantal verstane woorden, komt dat neer op een verbetering van 13%. Op individueel niveau werden zelfs verbeteringen van 2, 4 en 5 dB gemeten in signaalruisverhouding geeft Widex tijdens een lezing aan. De nieuwe vormgeving van de Widex SmartRIC maakt dus een verbeterde focus op de gesprekspartner mogelijk.
Dragers van hoortoestellen willen nogal eens last hebben van contactgeluiden en windruis. Contactgeluiden doen zich bijvoorbeeld voor bij het opzetten en afdoen van een bril, hoed of pet, het strijken van de haren langs de microfoons (bijvoorbeeld bij het kammen) of bij het geven van een knuffel. Klachten over windruis kunnen zich voordoen bij een harde wind, maar ook bijvoorbeeld tijdens een fietstocht.
Met de nieuwe Widex SmartRIC zijn de klachten over contactgeluiden met maar liefst 88% lager dan met de eerdere versie. En windruis klinkt afhankelijk van de situatie 2 tot 20 dB zachter. Dit heeft Widex bereikt door de ligging van de microfoons en de afscherming aan te passen. De vermindering van contactgeluiden en windruis levert weer meer draagcomfort op.
Iedere hoortoestelfabrikant heeft zo zijn eigen unieke geluidsbewerking. Dat kan hem zitten in het al dan niet inzetten van directionaliteit (helemaal niet of afhankelijk van de situatie), de inzet van lawaaionderdrukking en de manier waarop de toestellen feedback, windruis en contactgeluiden onderdrukken.
Ook de snelheid waarmee toestellen spraak en andere geluiden versterken kan verschillen. Sommige merken versterken razendsnel de klinkers en medeklinkers afzonderlijk, andere merken regelen de versterking trager om juist spraak zo natuurlijk mogelijk te laten klinken. Weer andere merken combineren snelle en trage versterking. Ook verschillen merken hoe ze verschillende technieken laten samenwerken. Hierdoor hebben ook veel merken een unieke klankkleur. Hierdoor willen sommige slechthorenden graag bij hun ‘eigen merk’ blijven.
Widex heeft een eigen filosofie: ‘Less is more‘ (minder is beter). De fabrikant geeft in de meeste luisteromstandigheden de voorkeur aan een natuurlijk geluid, boven een sterk bewerkt en gecomprimeerd geluid. Dit terwijl Widex in lastige luistersituaties ook het belang inziet van lawaaionderdrukking en een goede directionaliteit (beamvorming). Vandaar dat Widex ook deze techniek heeft geoptimaliseerd door het design aan te passen.
De Portable Charger is de nieuwe oplader voor de Widex SmartRIC hoortoestellen en is handzaam
De oplaadbare batterij van de nieuwe Widex SmartRIC heeft een zeer lange levensduur. Eenmaal helemaal opgeladen is het toestel maar liefst 37 uur te gebruiken. Zelfs wanneer de drager de hele dag ermee telefoneert of muziek luistert gaat de batterij maar liefst 27 uur mee. Zeker gezien het slanke en kleine formaat van het toestel is dat een bijzondere prestatie.
Speciaal voor de introductie van de SmartRIC heeft Widex een meeneembare oplader ontworpen. Met de fraai ontworpen oplader is het toestel 5x volledig op te laden.
Het design van de oplader met de naam Portable Charger is zo ontworpen dat het makkelijk in de binnenzak of in een klein tasje of etui past. De LED’s op het toestel laten zien wat de status van de oplader is. Het toestel is in 4 uur volledig opgeladen. Als het toestel onverhoopt toch leeg raakt, dan is het mogelijk het te ‘snel laden’: dertig minuten in de oplader is goed voor 8 uur gebruikstijd.
Het opladen van de Portable Charger zelf kan via een USB-C kabel of met een draadloze Qi oplader. Qi is een universele standaard voor het opladen van apparaten.
Natuurlijk heeft de nieuwe Widex SmartRIC nog meer in huis. Naast de inzet op natuurlijk geluid en oplaadbaarheid kan de gebruiker via Bluetooth er muziek en telefoongesprekken naar toe streamen vanaf zijn smartphone of tablet.
Het gebruik van de microfoons van hoortoestellen die de eigen stem opvangen voor het volledig handsfree telefoneren, kan in een lawaaiige of akoestisch nadelige omgeving tot slechte verstaanbaarheid leiden. Reden voor Widex om niet voor deze manier van handsfree telefoneren te kiezen. Bij het telefoneren is het dan ook nodig om in de microfoon van de telefoon te spreken. Een andere mogelijkheid is gebruik te maken van de Sound Assist als tussenstation.
De Widex Moment toestellen zijn goed beoordeeld op hun geluidskwaliteit. Dat geldt zowel voor het luisteren als bij het streamen van muziek. De eerdere Widex Moment kreeg daar in 2023 Expert Choice Award voor van het onafhankelijk testlab HearAdvisor. Uit intern onderzoek van Widex bleek 80% van de testpersonen ook voorkeur te hebben voor de Widex Moment geluidskwaliteit. Ze gaven aan het geluid natuurlijker, prettiger, duidelijker en minder schel te vinden .
De hoortoestelen beschikken over twee speciale opties voor mensen met tinnitus: Widex Zen therapie en Soundrelax. De Widex Zen therapie bestaat uit vier onderdelen. De audicien kan deze aanpassen aan de persoonlijke behoeften van de cliënt. Er bestaat een onderdeel voor counseling, versterking, geluidsstimulatie (via ZEN) en stressreductie. Counseling, versterking en stressreductie zijn nuttig bij het beheersbaar maken van de tinnitusklachten. Het gebruik van geluiden om de tinnitus te maskeren wordt vandaag de dag afgeraden. Wel kan de cliënt zulke geluiden gebruiken om de wachttijd voor therapie te overbruggen.
Voor een zo optimaal mogelijk instelling maakt de SmartRIC gebruik van machine learning technologie. Dat is een bijzondere vorm van artificiële intelligentie. Hierbij leren de hoortoestellen ook van de ervaringen van andere gebruikers over de hele wereld. De hoortoestellen worden zo ter plaatse, mede gebaseerd op de ervaringen van derden, aangepast aan de geluidsomgeving.
Mr. P.J. Troelstralaan 199
9402 BG Assen
Tel. 0592 - 352222
Openingstijden:
Maandag t/m Vrijdag
9:00 - 17:00 uur
Waterstraat 139
9934 AT Delfzijl
Tel. 0596 - 650050
Openingstijden:
Dinsdag, Woensdag en Vrijdag
9:00 - 17:00 uur
( Donderdag op afspraak )